TETRALEMMA
Nedir ki insan
Kim sökebilir gizler perdesini
Kim görebilir cevherini
Sonsuz potansiyel mi dersiniz ona
Yoksa tüm potansiyellerin
(Devamı "Şahane Bir Şey Yaşamak" adlı şiir kitabımda olacaktır)...
Şair/ Yazar:
Cihat ÖZKAN
Tablo/ Eser: Leonardo
da Vinci (Paintings, Drawings, Quotes, Biography)
Kaynak: Bu şiir Numara Doksan adlı şiir ve sanat dergisinin
onuncu sayısında yayınlanmıştır.
Bu nasıl bir şiir. Antik Yunan felsefe geleneğinin devami gibi geldi. Okurken sanki ilk çag filozoflarının eserini okur gibi oldum
YanıtlaSilKesinlikle katılıyorum. Fakat sadece Yunan felsefe kültürü değil, Dogunun bilgelik kültürünün de etkisini hissettiriyor.
YanıtlaSilYorumları görünce cevapsız bırakamadım. Öncelikle belirtmek isterim ki şiirin Batı Doğu kültür sentezi olduğu doğru bir tespit. Halihazırda şiirin adı Aristoteles mantığına alternatif Nagarjuna mantigina dayanıyor. Ikinci olarak son zamanlarda Antik Yunan tarihi ve metinlerini okuduğum için bir şekilde bilinc dışıma etki ettiği kaçınılmaz bir gercektir. Haliyle bu da yazıma yansıyor. Diger taraftan Platon, Aristo, Kant, Hegel ve Nietzsche okuyucusu olarak ozellikle son ikisinin doğu bilgeliği hakkındaki bilgisi hesaba katılacak olursa ve bu kişilerin batının en büyük filozoflarından olduğu göz önünde tutulursa ister istemez felsefi-pisikolijik-edebi jargonla şiir yazan birisi için eserinin karşıt kültürleri bir arada bulundurması gayet doğal olsa gerek. Yorumlarınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSil