TETRALEMMA


Nedir ki insan

Kim sökebilir gizler perdesini

Kim görebilir cevherini

Sonsuz potansiyel mi dersiniz ona

Yoksa tüm potansiyellerin


(Devamı "Şahane Bir Şey Yaşamak" adlı şiir kitabımda olacaktır)...


Şair/ Yazar: Cihat ÖZKAN

Tablo/ Eser: Leonardo da Vinci (Paintings, Drawings, Quotes, Biography)

Kaynak: Bu şiir Numara Doksan adlı şiir ve sanat dergisinin onuncu sayısında yayınlanmıştır.


Yorumlar

  1. Bu nasıl bir şiir. Antik Yunan felsefe geleneğinin devami gibi geldi. Okurken sanki ilk çag filozoflarının eserini okur gibi oldum

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum. Fakat sadece Yunan felsefe kültürü değil, Dogunun bilgelik kültürünün de etkisini hissettiriyor.

    YanıtlaSil
  3. Yorumları görünce cevapsız bırakamadım. Öncelikle belirtmek isterim ki şiirin Batı Doğu kültür sentezi olduğu doğru bir tespit. Halihazırda şiirin adı Aristoteles mantığına alternatif Nagarjuna mantigina dayanıyor. Ikinci olarak son zamanlarda Antik Yunan tarihi ve metinlerini okuduğum için bir şekilde bilinc dışıma etki ettiği kaçınılmaz bir gercektir. Haliyle bu da yazıma yansıyor. Diger taraftan Platon, Aristo, Kant, Hegel ve Nietzsche okuyucusu olarak ozellikle son ikisinin doğu bilgeliği hakkındaki bilgisi hesaba katılacak olursa ve bu kişilerin batının en büyük filozoflarından olduğu göz önünde tutulursa ister istemez felsefi-pisikolijik-edebi jargonla şiir yazan birisi için eserinin karşıt kültürleri bir arada bulundurması gayet doğal olsa gerek. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

ŞAHANE BİR ŞEY YAŞAMAK